pátek 14. dubna 2017

Černá magie a žabák Donald



Podzimní prezidentské volby v USA provázel zajímavý společenský jev a to zapojení memetické propagandy příznivců Donalda Trumpa do boje o prezidentský post. Tomuto jevu se od té doby věnuje řada článků (https://pepethefrogfaith.wordpress.com/), úvah (http://deliandiver.org/2017/01/slava-memu-novemu-krali-politicke-komunikace.html#more-12984) a komentářů. Ve svém zamyšlení bych se rád memům a jejich použití v politickém boji věnoval z magického a duchovního hlediska.

Memy v podobě obrázků žabáka Pepeho, často doprázené jednoduchým textem, se začaly objevovat na diskuzním serveru 4chan.org již okolo roku 2010, mezi inernetovými, sociálními a také politickými outsidery z milleniálské generace. Opravdový boom memů se zeleným obličejem však nastal až počínaje zahájením ostré části volební kampaně kandidáta Donalda Trumpa zhruba od počátku roku 2016 a tato „memetická válka“ vrcholila spolu s konáním prezidentské volby v listopadu 2016. V té době již byly sociální sítě zcela pod kontrolou memetických „vojáků a vojaček“, jejichž nasazení bylo nakonec korunováno 8. listopadu zvolením Donalda Trumpa prezidentem USA.

Memetický boj neměl jen praktický význam v tom, že zcela zastínil mainstreamová a technologicky zastaralá média (TV, rádio, tisk..), která zcela nepokrytě stranila protikandidátce Donalda Trumpa. Bylo samozřemě nutné negovat štvavou propagandu zaujatých médií všeho druhu a v tomto případě není lepší obrany, než je humor. V době mobilní komunikace a sociálních sítí, kdy schopnost udržet pozornost u průměrného člověka neustále klesá, představují memy ideální formát masové komunikace. V tomto ohledu tedy memy a jejich živelné šíření představují skutečnou ránu z milosti tradičním mainstreamovým metodám politické propagace.


Mnohem důležitějším však je skutečný efekt tvorby a použití memů na energie působící v astrálním, psychickém a duchovním světě jednotlivců i celého světa. Heslo „Memetic magic is real!“ se objevovalo již během volební kampaně v loňském roce a vyjadřovalo tak vědomí zúčastněných, že neprodukují jen nějaké vtípky nebo volební kampaň, ale že jejich činnost má povahu magické praxe s reálným dopadem na svět.

Za magii můžeme označit jakoukoliv snahu člověka vnutit okolnímu světu přírody a lidí svou vůli. Magii můžeme rozlišovat na malou (praktickou) a velkou (obřadní, duchovní..) nebo také (častěji) na černou a bílou. Pokud je obvykle černá magie definována jako užití magie za účelem dosažení osobního prospěchu, výhody, nebo zisku, pak lze memetickou magii použitou při zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA také označit za černou, přičemž osobní cíle jsou zde nahrazeny cíli skupinovými, které představují zájmy alternativní pravice.

Memetická magie je tedy ze své podstaty černou magií, formou pak magií sigilární či sigilickou. Sigilická magie je jednoduchá a přitom velmi účinná a funkční magická technika. Její kostru tvoří: vytvoření glyfu touhy, nabití, zapomenutí. V našem případě je tedy obrázek žabáka Pepeho oním glyfem, který je nabíjen tvůrcem konkrétného memu a energie tohoto nabití se umocňuje při dalších shlédnutích tak, jak mem putuje sociálními sítěmi. Za každým přáním člověka stojí touha, respektive beztvará vůle, která má schopnost plnit jakékoliv přání, stojí mimo zákon akce a reakce a je podstatou světa jako takového. Vytvoření, nabití, použití a zapomenutí sigila (glyfu) představuje účinný způsob, jak definovat přání, nabít jej touhou a nechat působit v podvědomí jednotlivců i skupin a to bez autocenzorské role vědomé mysli. Memy jsou rychle zapomenuty, ale jejich energie působí dál.


Existuje také esoterický, duchovněji orientovaný proud „kekismu“, který má podobu bezmála náboženského kultu. Jeho podstatou je objevená podobnost žabáka Pepeho s egyptským bohem Kekem. Ten byl v římské historické periodě zobrazován jako muž s žabí hlavou a byl bohem přinášejícím světlo. Obecně je Pepe v rámci esoterického kekismu považován za proroka a prapůvodní Kek za jeho otce. Kek je beztvará prapůvodní vůle, Pepe je její inkarnací. Tento „deistický“ koncept je umocňován a „prokazován“ například piktogramem na Egyptské sošce Kek(a), který zobrazuje údajně sedící osobu před obrazovkou počítače. Za počítačem je další glif, který se dá považovat za internet, nebo memetickou magii jako takovou.  

Vyznavači tohoto kultu se sdružují ve FB skupinách typu „The Cult of Kek“ nebo „TRUMPENREICH“ (i když druhá zmíněná inklinuje spíše obecně k nacionálně zabarvené pravici…). V posledních měsících se symbolika ve stejném duchu rozšířila o „Trash dove“, neboli v alt-right kruzích používaný FB sticker. Počátkem roku 2017 došlo ve skupině The Cult of Kek k „převratu“, kdy jedna skupina administrátorů začala bezdůvodně bannovat běžné členy skupiny. Po potlačení této revolty byl otevřen proces znovupřijímání exkomunikovaných členů, přičemž bylo třeba dostat doporučení od nevyhozeného člena. V současnosti skupina nadále funguje, ale její energie slábne. Po útoku na Sýrii 7. 4. 2017 došlo k rozdělení na dva proudy, jeden bych označil za útok podporující (neocons a normies), druhý za útok odsuzující (al-right, nacsoc, ancap izolacionisté).

V souvislosti s útokem na Sýrii vyvstala otázka, nakolik je ještě Donald Trump tím politikem s cíly, které sliboval prosazovat jako prezident a nakolik jej pohltil „deep state“ a jeho nejbližší okolí (poradci, rodina). Útok na Sýrii určitě přispěl k jeho nečitelnosti a mnoha dřívějším podporovatelům, kteří investovali hodně energie do memetické magie, mohlo být při pohledu na startující Tomahawky dost špatně po těle. V souvislosti s memetickou magií je třeba si uvědomit, že stejně jako u jiných magických nástrojů platí, že síly, které se touto cestou mohou uvolnit, nemusí vždy sloužit přesně záměrům toho, kdo je vyvolal. Konec konců, Kek má být také bohem chaosu, takže ti, kdo jej vyvolali, by měli počítat s následky.


Otázkou zůstává možnost replikovat úspěch memetické magie, kterého bylo dosaženo v případě voleb prezidenta USA, také v jiných zemích při jiných volbách. Tato otázka má dvě roviny. Zda by to bylo možné - a zda je to žádoucí. V Holandsku tento pokus nevyšel, Wildersova strana sice uspěla, ale o drtivé vítězství se nejednalo. Viděl jsem asi jeden mem na jeho podporu. Ve Francii má Le Penová větší šanci uspět, ale žádná velká, energií nabitá kampaň se nekoná ani v USA, natož ve Francii. Po posledních zkušenostech s Donaldem Trumpem (bombardování Sýrie) ale zřejmě ani tak nebude příliš čeho litovat.




Žádné komentáře:

Okomentovat